مهرداد لاهوتی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به اثرپذیری امنیت اقتصادی و سرمایهگذاری در کشور با توجه به اتفاقات و اغتشاشات اخیر، اظهار داشت: هر سرمایهگذار به اولین نکتهای که توجه میکند، امنیت سرمایهگذاری و اقتصادی است که این امنیت باید احساس شود و سرمایهگذار بداند آیا سرمایهگذاری که میخواهد انجام شود، از نظر توجیه اقتصادی، در فاصله زمانی معین قابل پیشبینی است یا خیر.
* تخریبکنندگان اموال عمومی دنبال انتقاد نیستند، اهداف دیگری دارند
وی ادامه داد: فوت خانم مهسا امینی گرچه همه ما را متأثر کرد و دولت و حاکمیت هم مکلف شدهاند که موضوع را با دقت بررسی کنند و چنانچه قصوری یا تخلفی رخ داده باشد، با آن برخورد کنند، اما اتفاقاتی پس از فوت این خانم رخ داد که به هر حال فضای کشور را متشنج کرد و این امنیت سرمایهگذاری را با مخاطره مواجه میکند.
لاهوتی افزود: البته ظرفیت کافی در کشور برای ابراز انتقاد و یا اعتراض نسبت به عملکرد مسئولان وجود دارد و انتقادات و یا اعتراضات باید در شرایط آرامتری ابراز شود و ملت راحتتر بتوانند مسائل خود را مطرح کنند، اما به عنوان کسی که با فعالان اقتصادی مواجه است، خطاب به معترضان میگویم که دقت داشته باشند تا بیگانگان از احساسات پاک ملت ایران و جوانان غیور که در جهت ارتقای کشور خود تلاش میکنند، سوء استفاده نکنند و اعتراضات به شکل منطقی و در فضای آرام باشد. جوانان اجازه ندهند بیگانگان و دشمنان از اعتراض به حق مردم سوءاستفاده کند، بنابراین خودِ مردم باید جلوی تخریبکنندگان و آسیبرسانان به اموال عمومی را بگیرند، قطعا کسانی که تخریب اموال عمومی و ایجاد فضای ناامن را دنبال میکنند، قصد انتقاد یا اعتراض ندارند.
* امنیت اقتصادی سرمایهگذاران داخلی و خارجی تؤامان مهم است
این کارشناس اقتصادی در مورد اینکه امنیت اقتصادی چگونه تعریف میشود؟ گفت: وقتی میگوییم امنیت اقتصادی باید فراهم شود، یعنی امنیت برای هم سرمایهگذاران داخلی و هم سرمایهگذاران خارجی فراهم شود. دنیای امروز مثل یک حلقه زنجیر به هم پیوسته است، وقتی کسی میخواهد یک کارخانه در کشور راهاندازی کند، بسیاری از تجهیزات آن از طریق قرارداد با خارج از کشور وارد میشود، اما وقتی امنیت اقتصادی نباشد، کشورهای شریک تجاری این قطعات را دراختیار ما نمیگذارند و یا اینکه قیمت آن را بالا میبرند، در واقع باید بتوانیم روابط اقتصادی با دنیا داشته باشیم، اگر امنیت از بین برود، به روابط اقتصادی آسیب وارد میشود و حل مشکلات اقتصادی ما در گرو تعامل با کشورهای مختلف و حل مسائل سیاسی با کشورها است.
* زیان خدشهدار شدن امنیت اقتصادی بر دوش مردم تحمیل میشود
لاهوتی این مسئله را هم گفت: در شرایطی که امنیت اقتصادی خدشهدار شود، زیان آن متوجه خود مردم میشود، چون فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان مجبور میشوند، مواد اولیه و واسطه تولید خود را به قیمت گرانتر و با مشکلات بیشتر تهیه کنند، در نتیجه کارخانجات تعطیل شده و بیکاری افزایش مییابد و همان جوانهایی که در اعتراضات خود از بیکاری مینالند بیکارتر میشوند و همچنین قیمت کالاها و محصولات تولیدی افزایش مییابد.
* معمولاً بعد از هر ناامنی شدت تحریمها افزایش مییابد
لاهوتی این نکته را هم گفت: در شرایطی که معمولاً بعد از هر ناامنی، شدت تحریمها افزایش مییابد، فعالان اقتصادی ما به سختی پول خود را جابهجا میکنند و ادامه کار اقتصادی سختتر میشود که آن هم به ضرر مردم است. اگر یک فعال اقتصادی نتواند مواد اولیه و یا واسطه تولید را تهیه کند و یا فعالیت اقتصادی راکد میشود، در نتیجه عدهای بیکار میشوند و یا اینکه قیمت محصولات تولیدی افزایش مییابد. بنابراین در شرایط ناامنی به هیچوجه اقتصاد کشور بهتر نمیشود.
* وجود امنیت و احساس امنیت توأمان مهم است
این نماینده سابق مجلس این نکته را هم گفت: در زمانی که نماینده مجلس بودم هر روز عدهای از اقشار مختلف جلوی مجلس تجمع و اعتراض داشتند و بسیاری از آنها در قالب گفتوگو حل میشد و امروز هم اگر کسانی به وضعیت اقتصادی اعتراض دارند، میتوانند به روش مسالمتآمیز گفتوگوهای خود با مسئولان را شروع کنند و خود معترضان هم حواسشان باشد که دستهای بیگانه میخواهند به کشور ضرر برسانند و آسیب رساندن به اموال عمومی مانند بانک، آمبولانس، ماشینهای آتشنشانی و ماشین پلیس و سایر اموال عمومی که متعلق به خود مردم است، دودش به چشم ملت میرود. البته این رفتارها توسط مردم انجام نمیشود، بلکه عدهای دیگر هستند که از احساسات جوانان سوءاستفاده میکنند، بنابراین باید خود افراد معترض مراقب ناامنی و تخریب اموال بیتالمال که اموال خودشان است، باشند.
وی در مورد یکی از پیشنیازهای سرمایهگذاری مبنی بر پیشبینی پذیر بودن اقتصاد گفت: در موضوع امنیت از نظر شاخصهای مختلف، یکی خود امنیت و دیگری داشتن احساس امنیت مهم است. الان در کشور ما امنیت واقعاً وجود دارد، اما در روزهای اخیر احساس ناامنی ایجاد شده است و مشکلاتی برای فعالان اقتصادی به وجود آورده است و من با اقتداری که در نیروهای دفاعی کشور میبینم، عدم امنیت در کشور به وجود نمیآید که اگر اتفاق بیفتد، اقتصاد کشور را شبیه کشورهای دور و اطراف ما مانند افغانستان و عراق نابود میکند، اما در شرایط احساس ناامنی فعالیت اقتصادی هم کمرونق میشود.
* بستر طرح اعتراضات مردم باید فراهم باشد
وی همچنین گفت: دولت باید بستری فراهم کند که از طریق شبکهای صدا و سیما مسیرهای مختلفی برای بیان اعتراض مردم به برخی عملکردها وجود داشته باشد. من ۱۲ سال در مجلس بودم، هر روز جلوی مجلس عدهای اعتراض داشتند و گلایهمندی خود را انجام میدادند و این اعتراضات گاهی منجر به رفع مشکل میشد، اما هیچکس خسارت و ضرر به اموال مردم را نمیپسندد چون ضرر آن به خود مردم میرسد و باعث رکود اقتصادی میشود.
* نیازمند سالانه ۶۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی برای تحقق رشد ۸ درصدی هستیم
لاهوتی در پاسخ به این پرسش که چگونه است که بعد از هر اعتراض و یا اغتشاش، تحریمها تشدید میشود؟ گفت: جمهوری اسلامی دشمنانی دارد که آنها از جمله آمریکاییها مترصد فرصتهایی هستند تا شرایط و فشار تحریم را بر ملت ایران بیشتر کنند. در روزهای اخیر تحریمهای جدیدی صورت گرفت. تحریمها ظالمانه است. در شرایطی که دولت در حال گفتوگو بود تا به روشهایی تحریمها برداشته شود، اما مسائل اخیر موجب تشدید تحریمها میشود.
نماینده سابق مجلس در پاسخ به این پرسش که چرا در ۱۰ سال گذشته رشد اقتصادی در حد صفر بوده است؟ گفت: در قوانین برنامه توسعه و قوانین بودجه سالانه، مرتب بر رشد اقتصادی تأکید میشود، در قانون بودجه امسال هم پیشبینی رشد ۸ درصدی برای اقتصاد در نظر گرفته شده است، در ابلاغ سیاستهای کلی رهبری برای قانون برنامه هفتم توسعه هم رسیدن به رشد ۸ درصدی اقتصادی ذکر شده است که برای تحقق آن نیاز به سرمایهگذاری داخلی به اندازه سالانه ۳۴۰۰ میلیارد تومان و همچنین سالانه ۶۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی است که از این رقم ۳۰ میلیارد دلار در قالب خطوط اعتباری و بقیه از طریق سرمایهگذاری مستقیم خارجی باید صورت گیرد. اگر فضای اقتصادی ناامن باشد، هیچ سرمایهگذار خارجی و حتی داخلی نمیتواند سرمایهگذاری کند.
این نماینده سابق مجلس گفت: در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه در بند ۲۵ بر تورم تکرقمی تأکید شده است. همچنین رشد اقتصادی ۸ درصد ذکر شده است که برای تحقق آن نیاز به سالانه ۶۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی به علاوه ۳۴۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری داخلی وجود دارد.
انتهای پیام/