به گزارش پایگاه خبری تحلیلی »دیار آفتاب»؛ به نقل از «نار خبر»؛ ماه رمضان یکی از مناسبتهای اسلامی است که پس از ورود به ایران رنگ و بویی ایرانی به خود گرفت و مردم این سرزمین، آیینهای رمضان را به شیوه خود برگزار میکنند. رسم \”اَلِمتِرانی\” این رسم دیرین در شهرستان ساوه، در شبهای پایانی ماه مبارک رمضان و بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء در هر محله انجام میشود.
محمدرضا فرزین یکی از اهالی شهرستان ساوه با درخصوص این آیین گفت: شرکتکنندگان دراین آیین که تعدادشان به حدود ۱۰ نفر میرسد با اجتماع مقابل خانههای خویشان و همسایگان به اجرای این برنامه میپردازنند و شعری را میخوانند:
اَلِم تِرانیِت میدیم (هی هی)
مارَمِضوُنیِت میدیم (هی هی)
یک خَرِگی خریدهایم (هی هی)
دُمب و گوشِش بُریدهایم (هی هی)
هر چی میزِنیم را نیمیره (هی هی)
یِه چیزِی هادید تا را بِره (هی هی)
اِکبر آقا شومایید (هی هی)
نارِنج دَست شایید (هی هی)
از کِرموشا میایید (هی هی)
یک زَنِی مَقبول میخوایید (هی هی)
کُلجه سمور میخوایید (هی هی)
دست میزِنیم به کُنده (هی هی)
حق دَرِ خُنه تونا نَبِندِه
و در آخر این عبارت را بر زبان جاری میکند: \”یا ثُوْواب یا جُوْواب\” و سپس نام یکی از فرزندان آن خانه که در مقابل آن تجمع کردهاند را به نیکی صدا میزنند.
در این مرحله صاحب خانه با خوشرویی، گشاده دستی و تقدیم شیرینی و تنقلات از شرکتکنندگان در این مراسم به گرمی پذیرایی میکند. در برخی مواقع در این مرحله از برنامه الم ترانی ممکن است که جوانی از منزل صاحبخانه با رفتن به پشت بام و ریختن ظرف آب بر روی شرکتکنندگان، اقدام به شیرین کاری کند.
بعد از این افراد به در منازل بقیه افرادفامیل و یا همسایه محله خود رفته و این برنامه را تکرار میکنند و تا پاسی از شب به اجرای مراسم الم ترانی میپردازند.