سیدمحمدعلی فروتن در گفتگو با خبرنگار نار خبر؛ اظهار کرد: در حادثه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ و شهادت غم بار رئیس جمهور محبوب کشور، از دست حوادثی است که تا سالیان دراز فراموش نخواهد شد و ملت برای همیشه یاد شهید رئیسی را گرامی خواهد داشت.
وی افزود: قبل از آنکه به سراغ عملکرد دولت برویم ذکر این نکته ضروری است که شهید رئیسی پس از دولتهای یازدهم و دوازدهم اداره کشور را در دست گرفت که از آن به عنوان بدترین دولت بعد از انقلاب یاد میشود، دهه نودی که بدترین دهه در طول نیم قرن اخیر از لحاظ اقتصادی بود و صدمات جبران ناپذیری به کشور وارد شد که بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
فروتن گفت: یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم تغییر رویکرد در مسیر دولت بود که که اثرات فراوانی برای جامعه داشت این بود که شهید رئیسی فضای دولت را از بیانگیزگی، بیعملی، بیرمقی، دفتر نشینی، گزارش خوانی و… خارج کرد و وارد فعالیت، اقدام و کار میدانی شد و این موضوع آنقدر مهم است که رهبر معظم انقلاب نیز در مراسم روز تنفیذ به آن اشاره کردند.
این تحلیگر سیاسی بیان کرد: تغییر رویکرد بعدی و مهم این بود که شهید رئیسی فضای دولت را از اشرافیگری و تجمل گرایی خارج کرد و به شدت تلاش کرد ساده زیستی و صرفهجویی را جایگزین روش قبلیها کند.
فروتن تصریح کرد: شهید رئیسی دولت را پاسخگو قرار داد و فرافکنی نکرد وحتماً به یاد دارید اقای روحانی زمانی که میخواست درباره علت مشکلات کشور صحبت کند با صراحت میگفت هرچه لعنت دارید بر آمریکا و واشنگتن و ترامپ بفرستید. اما آقای رئیسی با صراحت چندین بار فرمودند آنکه باید مشکلات کشور را حل کندایشان هستند و هرگز فرافکنی نکردند.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: شهید رئیسی زمانی که به ریاست جمهوری رسید فرمودند ما ارتباط با دنیا را دنبال میکنیم ولی اولاً همه دنیا آمریکا نیست و دوما ما مثل گذشته تشنه برجام نیستیم که به صراحت بگوییم حتی آب خوردن مردم هم به برجام ارتباط داشت و بیان کردند که البته ما برجام را دنبال میکنیم اما اگر به نتیجه نرسید ظرفیتهای بسیار دیگری در داخل و خارج از کشور داریم که آنها را دنبال خواهیم کرد.
وی یادآور شد: تغییر رویکرد فضای دولت از ترس به فضای شجاعت یکی از اقدامات دولت رئیسی بود ونمونه واضح و بارز آن همراهی بینظیر دولت با سپاه پاسداران در انجام عملیات وعده صادق بود که انصافا دولت و به خصوص وزارت خارجه نقش بینظیری در این عملیات موفق داشت.
فروتن گفت: یکی از تغییرات رویکرد دولت شهید رئیسی، تغییر از منافع شخصی و حزبی به منافع ملی بود. این موضوع بارها و بارها در رفتار رئیس جمهور دیده شد و شهید رئیسی هرگز خود و حتی حزب خود را ندید، آنچه برای شهید رئیسی اهمیت ویژه داشت منافع ملی همه ایرانیان بود.
وی در خصوص شاخصهای مختلف در دولت شهید رئیسی و مقایسه با دولت یازدهم و دوازدهم به رشد اقتصادی اشاره کرده و گفت: مفهوم رشد اقتصادی یعنی رشد در تولید نسبت به یک سال پایه.
شاخص رشد اقتصادی مهمترین شاخص برای سنجش و ارزیابی یک اقتصاد است. اگر شاخص رشد اقتصادی مثبت شود، اثر خود را بر همه شاخصهای دیگر مثل تورم، نقدینگی، بیکاری، قدرت خرید و.. خواهد گذاشت، مجموع رشد اقتصادی در دولتهای یازدهم و دوازدهم عدد صفر درصد بود که این شاخص در دولت سه ساله شهید رئیسی و با تلاشهای فراوانایشان به بالای ۵ درصد رسید که شاید بتوان از آن به عنوام مهمترین دستاورد دولت یاد کرد.
تحلیگر سیاسی همچنین در خصوص شاخص تورم بیان کرد: شاخص تورم در دولت روحانی عددهای مختلف را نشان میردهد اما آنچه در ابتدای سال ۱۴۰۰ به دولت شهید رئیسی تحویل داده شد تورم ۶۰ درصد بود. اقای رئیسی با تلاشهای فراوان و اقداماتی که انجام داد توانست نزدیک به ۲۰ درصد تورم را کاهش دهد و این عدد در فروردین ۱۴۰۳ نسبت به فروردین ۱۴۰۲ به ۳۸ درصد رسید که کار بسیار ارزشمندی بود.البته ناگفته نماند که تورم ۳۸ درصد هم، تورم بالایی است اما اینکه دولت بتواند در مدت سه سال، تورم کشور را از ۶۰ به نزدیک ۴۰ برساند اقدام بزرگی است
وی با توجه به مشکلات مسکن مردم در دولت روحانی عنوان کرد: از مهمترین مشکلاتی که متأسفانه از دولت آقای روحانی به ارث رسیده و مردم ایران سختیهای زیادی تحمل کردند موضوع مسکن بود. در خصوص مسکن دو اتفاق تلخ در دهه ۹۰ رخ داد که اولاً، متأسفانه مسکن جدیدی ساخته نشد و حتی وزیر سابق مسکن افتخار کرده بود به نساختن مسکن و دوما افزایش شدید قیمت مسکن به طوری که قیمت مسکن از ابتدای دهه ۹۰ تا انتهای این دهه چیزی نزدیک به ۸۰۰درصد افزایش داشت ولی آنچه شهید رئیسی در طول این سه سال در خصوص مسکن انجام داد اولاً کنترل قیمت مسکن و دوما تلاش برای ساخت مسکن که نزدیک به دومیلیون و پانصد هزار واحد مسکونی هم اکنون در مرحله ساخت قرار دارد.
فروتن با اشاره به اینکه حجم بالای نقدینگی یکی از علل تورم درکشور است افزود: نقدینگی به معنای پول در گردش در دست مردم است و لازم است رشد این شاخص با شاخص رشد اقتصادی هماهنگ باشد. اما متأسفانه این اتفاق نیوفتاد و در حالی که رشد اقتصادی عدد صفر درصد در دهه ۹۰ بود، عدد نقدینگی از ۳۵۴ هزار میلیارد تومان به ۳، ۴۷۶ هزار میلیارد تومان رسید و متأسفانه رشد چند برابری را تجربه کرد. از مهمترین اقدام اقای رئیسی همین کنترل نقدینگی بود که توانست با جبران کسری بودجه به روشهای دیگر و البته کنترل تسهیلات، تا حدودی نقدینگی را کنترل کند و به عدد قابل توجهی برساند
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: شاخص درآمد سرانه و قدرت خرید مردم از دیگر شاخصهای مهم است که به راحتی مشخص میکند شهروندان یک کشور در چه شرایط معیشتی زندگی میکنند، متأسفانه شرایط حاکم شده بر دهه ۹۰ منجر شد قدرت خرید مردم چیزی نزدیک به ۳۵ درصد کاهش پیدا کند. کاهش قدرت خرید ۳۵ درصدی یعنی افراد پس از ده سال و حتی با وجود چند برابر شدن درآمدهای خود اما ۳۵ درصد کمتر میتوانند به نسبت سال ۹۰ هزینه انجام دهند. اقدامی که شهید رئیسی در این خصوص انجام داد در چند بخش قابل بیان است از جمله افزایش یارانه، افزایش درآمدی دهکهای یک تا ۴، طرح کالابرگ الکترونیکی و… البته در کلان زمانی میتوان قدرت خرید را کنترل کرد که مجموع تورم کشور کنترل شود
وی در پایان گفت: این موارد بیان شد تا به دولت جدید یادآوری شود، آنچه شهید رئیسی را به رئیس جمهور محبوب و شهید خدمت تبدیل کرد در پیش گرفتن همین رویکردها بود وامید است دولت جدید با تمام توان این مسیر و رویکرد دولت شهید رئیسی را ادامه دهد تا انشالله شاهد موفقیت این دولت نیز باشیم.
انتهای خبر/