علل ماندگاری ۱۳ آبان در تاریخ

کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت: : ۱۳ آبان در تاریخ معاصر ایران، یادآور سه رویداد مهم است که باعث شد این روز در تقویم ایران به عنوان روز دانش‌آموز ثبت شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نار خبر؛ لیلا خلج عبادی در یادداشتی نوشت: تبعید امام خمینی در سال ۱۳۴۳، کشتار دانش‌آموزان معترض در سال ۱۳۴۳، و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سال ۱۳۵۸ یادآور ۳ واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران است که در سه دوره مختلف رخ داده است.

کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی به این معنا بود که اگر بیگانه‌ای در ایران مرتکب جرم می‌شد، حق محاکمه او برای مقامات ایرانی وجود نداشت. این پدیده در عهدنامه ترکمنچای به‌ویژه برای اتباع روسیه به رسمیت شناخته شد و نشانه‌ای از ضعف حکومت قاجاریان و پهلوی بود. در سیزدهم مهر سال ۱۳۴۲، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا برای اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی به‌صورت یک لایحه قانونی در هیئت دولت تصویب شد. این خبر به گوش امام خمینی رسید و واکنش او را برانگیخت.

امام خمینی در سخنرانی‌های خود به شدت به این اقدام ننگین انتقاد کرد و فرمود که این عمل ملت ایران را از سگ‌های آمریکایی پست‌تر می‌کند. او به مردم گفت که اگر کسی سگ آمریکایی را زیر بگیرد، بازخواست می‌شود، اما اگر یک آشپز آمریکایی شخصیت‌های ایرانی را زیر بگیرد، هیچ‌کس حق اعتراض ندارد. این سخنان خشم شاه و دولتمردانش را برانگیخت و آن‌ها تصمیم به سکوت امام گرفتند.

در نتیجه، در ۱۳ آبان ۱۳۴۳، ۱۰۰ کماندو به همراه مزدوران ساواک به خانه امام حمله کردند و او را دستگیر و به ۱۴ سال تبعید فرستادند. این اقدام باعث تشدید تنش‌های سیاسی و اجتماعی در کشور شد و به‌تدریج روشن شد که برخی از فتنه‌ها و جریانات ضد انقلابی از سفارت آمریکا در تهران نشئت می‌گیرد.

امام خمینی به همه دانش‌آموزان، دانشجویان و طلاب دینی دستور مقابله با این جریانات را داد. در چنین شرایطی، دانشجویان تصمیم به تسخیر سفارت آمریکا گرفتند و در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ به این اقدام دست زدند. این حرکت، نمادی از مقاومت و‌ایستادگی در برابر استکبار بود.

آمریکایی‌ها که با تسخیر سفارت ایران، دستشان از منابع کشور کوتاه شده بود، تلاش کردند با اقدامات تبلیغاتی و فشار بر مجامع بین‌المللی، جو منفی علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد کنند. اما این تلاش‌ها بی‌ثمر ماند و به دنبال آن، آمریکا به حملات نظامی علیه ایران دست زد که یکی از آن‌ها شکست مفتضحانه در صحرای طبس بود.

جنگ تحمیلی و بلوکه کردن دارایی‌ها و اموال ایران از دیگر اقدامات آمریکایی‌ها بود که هیچ‌کدام نتوانست عزم ملت ایران را در مقابله با ظلم و بی‌عدالتی که منبع آن استکبار جهانی و آمریکا بود، تضعیف کند. به همین دلیل، روز ۱۳ آبان برای همیشه در تاریخ ایران ماندگار شد و هر سال اقشار مختلف مردم، به ویژه دانش‌آموزان، به یاد این سه واقعه مراسم‌هایی برگزار کرده و استقامت خود را در‌ایستادگی بر اصول و مقابله با استکبار به جهانیان اعلام می‌کنند.
کپی متن

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *