به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نارخبر؛ موزهی چهارسوق ساوه در ساختمان گنبدی شکل که به تکیهی چهارسوق نیز معروف است، قرار دارد. این بنا از دورهی صفویان بهجا مانده و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
در ۱۶ خرداد ماه ۱۳۵۶ خورشیدی، این بنا به ثبت ملی رسید و در سال ۱۳۸۶ بهعنوان موزهی مردمشناسی ساوه افتتاح شد. این بنا بهعنوان یکی از جاذبههای تاریخی منطقه شناخته میشود.
بنای موزه چهارضلعی است و چهار دالان اصلی دارد که در گذشته به بازاری راه داشتهاند. بازار بزرگ ساوه در شمال گنبد و بازارچهای کوچک در دالان جنوبی باقی مانده است.
در داخل این موزه، حجرههایی وجود دارد که در ایام عزاداری امام حسین علیهالسلام بهعنوان تکیه استفاده میشدهاند. این بخشها به تاریخ مذهبی منطقه اشاره دارند.
در بدنه و سقف بنا، سیزده هورانه (پنجرهی نورگیر) بهکار رفته که با شیشههای رنگی مزین شدهاند و فضای دلنشینی به موزه بخشیدهاند.
مصالح بهکار رفته در این بنا شامل گِل، آجر، کاشی و گچ است. زیباییهای معماری این بنا بهویژه سقف و گنبد داخلی آن چشمنواز است.گنبد داخلی موزه چهارسوق با قطر یازده متر و ارتفاع چهارده متر از زمین، یکی از ویژگیهای منحصر بهفرد این بنا بهشمار میآید.
در گنبد داخلی این بنا، نقوش هندسی پیچیدهای با نام گره پنج کُند در گره ده کُند وجود دارد که ترکیبی از اشکال هندسی و شمسهی بیستضلعی است.همچنین در پوشش داخلی گنبد، اسامی مبارک الله، محمد و علی بهصورت آجرکاری و با خط کوفی بهنمایش درآمدهاند که جلوهای معنوی به بنا میبخشند.
موزهی چهارسوق علاوه بر آثار تاریخی، اشیای فرهنگی باارزشی از جمله کتب نفیس خطی، قفلهای قدیمی، ظروف مسی و سفالی و سکههای تاریخی را در معرض دید عموم قرار میدهد.



