به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نارخبر؛حسین اسدی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبرى تحلیلى «دیار آفتاب» در خصوص علل و پیامدهای فرونشست زمین و تأثیرات آن بر زندگی مردم و زیرساختهای کشور گفت: در راستای مقابله با پدیده فرونشست زمین که در سالهای اخیر بهویژه در برخی مناطق کشور شدت گرفته، لازم است که بهطور دقیقتری به پیامدهای این پدیده و چگونگی تأثیرات آن بر زیرساختها و منابع آبی کشور توجه کنیم.
وی به توضیح پدیده فرونشست پرداخت و بیان کرد: فرونشست زمین نتیجه برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی است. زمانی که سطح ایستایی آب زیرزمینی کاهش مییابد، بهطور طبیعی خلل و فرج در لایههای زمین به وجود میآید.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی عنوان کرد: این پدیده بهویژه در مناطقی که برداشت آب از سفرههای زیرزمینی بیشتر از حد مجاز انجام میشود، رخ میدهد. وقتی آب از این منابع زیرزمینی استخراج میشود، فضای خالی در لایههای خاک ایجاد میشود که تحت فشار بارگذاریهای انسانی، همچون ساخت و سازهای جادهها، پلها و ساختمانها، دچار نشست میشود.
اسدی به نقشههایی که برای شناسایی مناطق بحرانی تهیه شده است اشاره کرد و افزود: در کشور دو نقشه تهیه شده است. یکی نقشهای است که تمامی نقاطی که در آنها فرونشست رخ داده است را نشان میدهد و دیگری نقشهای است که محلهایی که برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی دارند را مشخص میکند.
وی تصریح کرد: نکته جالب این است که وقتی این دو نقشه را با هم منطبق میکنیم، میبینیم که بیشترین فرونشستها در مناطقی است که برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی اظهار کرد: اگر بخواهیم بهطور کلی به ساختار زمین نگاه کنیم، باید گفت که زمین بهطور عمده از سنگدانهها و آب تشکیل شده است، حال وقتی که آب بیش از اندازه از زمین استخراج میشود، این خلل و فرجهای طبیعی که در آنها آب وجود دارد، خالی میشود و این باعث میشود که لایههای بالایی تحت فشار قرار گیرند.
اسدی سپس به پیامدهای اصلی فرونشست اشاره کرد و گفت: یکی از اصلیترین پیامدهای این پدیده، از دست رفتن سدهای زیرزمینی است. این سدها نقش حیاتی در ذخیره آب در کشور دارند و وقتی که فرونشست ایجاد میشود، این سدها از بین میروند و در نتیجه دیگر زمین نمیتواند آب را بهطور مؤثر ذخیره کند.
وی بیان کرد: در استان مرکزی در چهار شهر اراک، کمیجان، زرندیه و ساوه بیشترین آمار فرونشست ثبت شده است، این پدیده در این مناطق سالانه باعث نشست زمین به میزان هشت تا ۲۰ سانتیمتر میشود و این مسئله، بهویژه در مناطقی که دارای بیشترین جمعیت و مستحدثات هستند، بحرانساز میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی افزود: فرونشست در هر منطقهای میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند، اما بحرانیترین مناطق آنهایی هستند که بیشترین حجم جمعیتی را دارند.
اسدی تصریح کرد: در شمال دشت اراک و اطراف شهرستان ساوه، فرونشست در حال رخ دادن است که این پدیده میتواند تمامی برنامهریزیهای بلندمدت را با چالش مواجه کند، در این مناطق، مشکلاتی همچون عدم امکان احداث کارخانهها، پروژههای صنعتی و حتی افزایش طرحهای تفصیلی شهری به دلیل فرونشست زمین بهوجود میآید.
انتهای خبر/